Paradise Hotel

Vi har tidigare skrivit om det här med ens självbild. Bland annat tog vi i den artikeln upp hur dagens utseendefixerade samhällde har en tendens att drabba de som redan är osäkra, vilket är ett stort problem. Och nu har Paradise Hotel dragit igång, realitysåpan som går ut på att vara snygg, sexig och att i princip lura alla andra deltagare. Det här är ett program som väldigt många ser på, unga som gamla, och debatterna är många kring om det är ett program som ska hyllas eller sänkas. Nyligen framkom det att programmet har nominerats till Kristallgalan, vilket faktiskt är någonting att höja ögonbrynen över – i och med att de inom kultureliten inte har så hög standard.

I en krönika från Göteborgs Posten har Johanna Hagström tagit upp problematiken kring programmet, både vad gäller feminism och jämställdhet men hon drar det också så pass långt att hon säger att Paradise hotel är rent människoförakt. Hon skriver en sak som är väldigt träffande på de farliga med programmet. Många är det ju som försvarar programmet med att de som är med är vuxna, att det är deras egna val att supa och ligga i tv. Men hur är det med barnen som ser programmet? Som inte har en mamma eller pappa som stoppar dem? Så här skriver hon:

Så vad har kidsen fått lära sig den här veckan? Tja, att ”Om man får ligga på andra dejten är tjejen en slampa och om man får ligga på fjärde dejten är hon för pryd” för att citera deltagaren Kian Avar. Eller ”Jag gillar små fina tjejer, som en trofé som man kan bära runt på” som Carl Åberg drar till med i sin presentation.

Vidare pratar hon om hur kvinnosynen för varje program försämras, men hur också killar lär sig hur de ska agera och va ”som män är”. Hon fortsätter:

Visst, deltagarna är ändå vuxna. Men det är inte en stor del av tittarna. Mängder av barn kollar på ”PH”. Mellanstadiebarn leker att de är med i programmet. De lär sig att killar förväntas tjata till sig sex och att tjejerna ska ursäkta dem med att ”boys will be boys”.

Vikten av att prata

Det här är ett program som påverkar samhället negativt. Men det kan inte stoppas, det skulle gå mot vår lagstiftning. Så vad kan vi göra? Jo, vi kan diskutera! Prata med unga som gamla, prata om varför det här beteendet inte är okej. Varför man inte ska ge en high-five till en kille som legat med 300 stycken men mumla att det är lite mycket för en tjej när en tjej berättar att hon legat med runt 30. Det är inte okej. Det är inte jämställt. Vi kan inte stoppa programmet. Men vi kan prata om det som händer i programmet. Gör det!