Männen farligast i trafiken

Det finns många fördomar som är djupt rotade i samhället, och även om många av dem allt mer löses upp finns det fortfarande strukturella fördomar som en del måste kämpa mot dagligen. En av dessa fördomar som finns mot kvinnor är att de inte kan köra bil. Ingen missade väl artikeln om de tre unga männen som blivit så provocerade av att bli omkörda av en kvinna att de prejade henne av vägen? En del kallar motorstopp för kärringstopp, och man säger att fruntimmer inte kan köra. Oerhört kränkande saker – som inte ens är sanna när man faktiskt kollar på det. I den här artikeln ställer man sig frågare vem som borde sitta bakom ratten i trafiken.

Svaret är kvinnan. Tre av fyra som dör i trafiken är nämligen män och män råkar också ut för betydligt fler trafikolyckor än kvinnor. Tidigare studier har visat att männen behärskar fordonet bättre, men att kvinnor kör säkrare.

Det stoppar emellertid inte män från att ha höga tankar om sin egen bilkörning. Enligt Svevias Trafikbarometer anser 37 procent av männen att de kör mycket bra, jämfört med 25 procent av kvinnorna.

Männen har alltså en övertro på sin bilkörning, men det är ändå de som hamnar i betydligt flest olyckor, helt enkelt för att de har större riskbeteende i trafiken. Kanske handlar det om att de försöker hålla uppe någon macho-fasad om sig själva, och det är inrotat i samhället att bilar är någonting för grabbar, och då måste de hävda sig på vägarna. Orsakerna kan man undra över man faktum kvarstår att män kör farligare än kvinnor. Så du kvinna som läser detta, köp en begagnad bil på Bilweb.se, och ge dig ut på vägarna och kör som en riktig kvinna – alltså säkert.