Kvinnliga talare inom tech

Det råder inte brist på kvinnliga talare inom tech. Tvärtom, har det visat sig! Även fast branschen är fullproppad med kvinnor som kan vad det gör, verkar det fortfarande finnas en utbredd tro på att det är svårt att få tag på dem. Som tur är, kommer vi som vanligt med tips för dig som vill slå ett slag för jämställdheten.

Att boka talare på talarförmedling är både roligt och lärorikt har det visat sig. Ska du själv dra igång ett event eller en konferens med branschkollegor eller liknande, så kanske det ligger på just dig att boka någon eller några experter inom ett visst område. Inom hälsa, samhälle, psykologi och andra ämnen är det inte ovanligt att det finns en bra och jämn fördelning mellan könen på talarna, men när det kommer till tech är det vanligare med manliga. Råder det brist på kvinnliga talare inom tech?

Talarna finns – och de är bara att boka

För att svara på föregående fråga: nej, det råder inte brist på kvinnliga talare inom tech. Faktum är att de är så många att man kan fylla ett helt program med uteslutande kvinnliga talare om man skulle vilja det. Så för den som vill ha någorlunda jämn könsfördelning finns det inte längre något att skylla på. Experterna finns, och de fullkomligt svämmar över av entusiasm att få föreläsa om det de brinner mest för.

Women in tech är ett sådant exempel där hela programmet utgörs av kvinnliga talare. En del verkar tro att sådana evenemang inte drar tillräckligt med folk – men faktum är att det sålde slut på bara några minuter. Varför är det egentligen viktigt att lyfta fram kvinnliga talare? Framför allt handlar det om att öppna upp arbetsmarknaden så att fler kvinnor ska välja tech. Det finns många studier som visar att en mångfald på arbetsplatser inte bara är bra ur ett jämställdhetsperspektiv – det gör faktiskt företaget mer lönsamt, också. Man har till exempel kunnat se tydliga resultat på att en mångfald breddar kunskapen och lyfter problem som en homogen grupp inte skulle kunna på samma sätt.

Exempel på kvinnliga talare inom tech:

  • Joy Buolamwini
  • Sabinije von Gaffke
  • Anna Olin Kardell

Men det finns förstås en hel del fler. Kanske är du en sådan som redan lyfter just kvinnliga talare när du bokar. Då finns fortfarande mycket kvar att göra. Fundera själv över hur du lyfter fram talare: är alla vita, medelålders och utan några funktionsvariationer?