Kvinnliga poliser firar 60 år i branschen

Att kvinnor kunde patrullera på gatorna i polisuniform var ingen självklarhet under 40-talet. Lagarna förändrades i sent 50-tal där man tillät kvinnor att arbeta i yttre tjänst. Idag är dock majoriteten av landet poliser män, samtidigt som antalet kvinnliga poliser ökar.

polisI år är det endast 60 år sedan som kvinnorna blev tillåtna att arbeta som poliser i Sverige. Tidigare var kvinnorna inte tillåtna att arbeta i yttre tjänst, men 1957 fick kvinnor börja utbildningen som skulle ge dem ett jobb som polis, skriver Expressen.

Det var ovanligt att se kvinnor gå runt med asp batong och handbojor i för att kunna försvara och hålla ordning i samhället. Den första tiden var det endast kjol och kappa som kvinnorna fick klä sig i, där varma byxor var tillåtet under vintertid. I en artikel på Metro skriver man om de tre första så kallade ”polissystrarna”. De fick i sina egna arbetsuppgifter tilldelade 1958 som innebar att bevaka bland annat kvinnor och barn, hjälpa fattiga och hemlösa kvinnor och barn samt att hindra kvinnor och barn från att tigga.

En lång väg kvar att gå

Antalet kvinnliga poliser har ökat med 72 procent sedan år 2000, skriver Expressen. Även om kvinnorna har tagit plats inom polisyrket är det fortfarande en mängd fler män som arbetar hos Polismyndigheten jämfört med kvinnor. De flesta chefspositionerna hos Polisen är även avsatta för männen.

För att få det mer jämställt försöker Polishögskolan få in fler kvinnliga studenter. Debatten har varit het gällande förändringar i kraven som ska vara uppfyllda för arbetet, att både kvinnor och män ska ha samma förutsättningar. Det är många tester som ska genomföras och godkännas för att man ska bli antagen och sedan examinerad på Polishögskolan. Hur reglerna och kraven färdigställs återstår helt enkelt att se.

Några viktiga datum för kvinnorna i polisyrket

  • 1957: kvinnor var tillåtna att utbilda sig till poliser
  • 1958: de tre första poliserna blir anställda
  • 1970: kvinnor får börja använda byxor som uniform
  • 1981: den första kvinnliga polismästaren utnämndes i landet
  • 1990: första kvinnan valdes in till förbundsstyrelsen i Polisförbundet
  • 1990: första kvinnan utbildas till kriminaltekniker
  • 2005: första kvinnliga piloten anställs till polisflyget