Kvinnliga inspiratörer genom tiderna

Efter dyningarna av metoo har det blivit allt vanligare att företag och institutioner satsar på jämställdhet och mångfald. Samtidigt är det förvånansvärt många som inte ens vet namnet på en bråkdel av alla kvinnor som banat vägen för de rättigheter som dagens kvinnor har i stora delar av världen.

Rear view of female giving motivational speech while standing by mike on stage against audience in auditorium with focus on foregroundIdag är många företagsledare och politiker medvetna om att jämställdhetsutvecklingen inte kommit så långt som vissa trott. Flera företag och organisationer har således börja arbeta aktivt för en förändring, bland annat genom att anordna seminarier och temadagar. Många väljer också att boka talare från talarförening som inspiration för dagens kvinnor och män. Bra kvinnliga talare och förebilder har det dock funnits i alla tider, vissa mer kända än andra.

Låt dig inspireras av historiens modiga kvinnor

Är du intresserad av att lära dig mer om alla kvinnor som banat vägen för jämställdhet så kan du med fördel läsa på om suffragetterna. Rörelsens frontfigur, Emmeline Pankhurst, bildade 1903 organisationen Women’s Social and Political Union vars mål var kvinnlig rösträtt i England. Som verktyg använde suffragetterna civil olydnad och till och med våldsamma metoder.

En annan kvinna som förtjänar uppmärksamhet är Jeanne d’Arc, som på 1400-talet spelade en minst sagt viktig roll när Frankrike befriades från den engelska ockupationen. Själv hävdade hon att hon kunde kommunicera med Gud, och flera sekel efter sin död blev hon helgonförklarad av påven.

Om du föredrar vetenskapsförebilder så ska du läsa på om Marie Curie, en fysiker och kemist som forskade om radioaktivitet. Hon var den första kvinnan att erhålla Nobelpriset, en utmärkelse hon blev tilldelad två gånger.

Många kvinnliga politiker har varit skickliga talare och debattörer. Som exempel kan nämnas:

  • Fillipinernas första kvinnliga president Corazon Aquino
  • Indiens Indira Gandhi
  • Storbritanniens Margret Thatcher
  • Israels Golda Meir

Du hittar också många kvinnliga förebilder bland världens politiska aktivister. En av de mest kända är Rosa Parks, som ägnade livet åt de svartas rättighter i USA, år 1955 blev hon världskändis då hon vägrade lämna sin bussplats till en vit medborgare. En annan är Jennie June, som var den första transpersonen att skriva en självbiografi. Wangari Maathai är ytterligare en kvinna som blev hyllad för sin starka röst i kampen för mänskliga rättighter.