Fler filmer klarar jämställdhetstest

Bland de 50 mest lönsamma filmerna på bio förra året är det de som klarade Bechdel-testet som drog in allra mest pengar.

Så står det inledningsvis i en artikel från Svenska Dagbladet Kultur, och de tar alltså upp Bechdel-testet. Vet du vad det är? Om inte – låt oss förklara! Bechdel-testet är någonting som kan användas på filmer för att mäta jämställdhet. Testet härstammar från från den tecknade serien Dykes to Watch Out For skapad av Alison Bechdel, och formades fram i ett avsnitt som publicerades 1985. För att en film ska klara Bechdeltestet måste den uppfylla tre kriterier. Den måste 1. ha minst två stycken namngivna kvinnliga karaktärer som (2) pratar med varandra och (3) om någonting annat än män. På senare tid har det blivit en stor fråga bland filmkritiker och feminister, och man anser att det blir mer och mer viktigt att filmer klarar testet. Det är ju faktiskt en obalans vad gäller de roller som tjejer och killar tar an i filmens värld, och självklart gör detta att man som kvinna eller man påverkas.

Men nu har det alltså visat att det är lönsamt att göra jämställd film. Undersökningen som påvisar detta har gjorts av nöjessajten Vocative, som undersökt vilka filmer som klarat testet, och hur mycket pengar de har dragit in. Den visar på att 24 av de 50 mest lönsamma filmer klarat testet, och inte bara det – det är också de filmerna som har dragit in nästan dubbelt så mycket som de icke-godkända vad gäller Bechdeltestet. De filmer som klarade testet drog in 27,4 miljarder kronor, och de som misslyckades landade på 17,3 miljarder, vilket självklart visar på att trenden faktiskt är på väg att vända.

Den mest lönsamma filmen som klarade testet var ”The hunger games: Cathcing Fire”, där Jennifer Lawrence spelar huvudrollen som hjältinnan Katniss Everdeen. Filmen drog in hela 2,5 miljarder kronor och visar verkligen på att en stark kvinna i huvudrollen är till fördel snarare än hur det var förut då kvinnan främst skulle sitta bredvid och bara vara snygg. Har du inte sett The Hunger Games är det en stark rekommendation att du ser den! Du kan enkelt streama film på din dator och därmed se den redan ikväll, och inspireras till att vara med i slaget om jämställdheten.

Andra bra filmer som också har klarat testet är:

  • Blue Jasmine. En film Woody Allan film som kom 2013 med Cate Blanchett i huvudrollen. Handlar om en kvinna som lever i djup förnekelse och åker till sin syster – men resan blir inte riktigt som planerat.
  • Borta med vinden. En klassiker, och den kanske första filmen med en stark kvinna i huvudrollen. Scarlett O’Hara, spelad av Vivien Leigh, kämpar för sin familj och vågar stå på sig mot männen under det Amerikanska inbördeskriget.
  • Black Swan. En ballettdansös vinner en roll i Svansjön men börjar långsamt tappa kontrollen över sitt liv och blir mer och mer som rollen hon ska spela än den hon är. Mycket spännande och stark film med Natalie Portman i huvudrollen.
  • Bitchkram. Sverige har varit mycket bra på att ta fram filmer som klarar testet, och en av de senaste är Bitchkram som handlar om Kristin som efter studenten ska flyga till New York för sitt livs resa, men istället hamnar på en helt annan väg.  Huvudrollerna har Linda Molin och Fanny Ketter.