Bechdeltestet

Har du hört talas om Bechedeltestet? Det fyllde 30 år för några helger sen, vilket firades världen över.4219727-happy-and-fashionableDessvärre är det dock inte alla som vet vad Bechdeltestet är. Låt oss börja med att berätta, om du är en av dem.

Bechdeltestet är ett test som visar på hur kvinnor framställs i filmer. Det härstammar från en tecknad serie vid namn Dykes to Watch out For (skapad av Alison Bechdel). I ett avsnitt döpt till ”The Rule” som publicerades i september för 30 år sedan (1985 för dig som inte kan räkna) och det är huvudpersonen Mo som presenterar det. För att en film ska klara Bechdeltestet måste det uppfylla följande kriterier:

  • Ha minst två namngivna kvinnliga karaktärer
  • Som pratar med varandra
  • Om någonting annat än män

Det borde inte vara så svårt att hitta.. kanske du tycker? Det är faktiskt svårare än du tror. Trots att det är 30 är sedan testet först uppmärksammade bristen på just kvinnliga karaktärer som pratar om annat än män, så är det svårt att hitta filmer som klarar testet även idag – någonting som är konstigt eftersom det har visat sig att filmer som klarar testet faktiskt drar in mer pengar.

Lista över filmer som klarar testet

På sidan Rättviseförmedlingen har man lyft fram en lista med de filmer som klarar testet. Vi rekommenderar att du tittar på dessa filmer, de är väldigt upplyftande i kontext mot de filmer vi

jämställdhetvanligtvis ses. Där kvinnor är ”som kvinnor ska vara” och män får vara exakt som de önskar. Numera kan du ju även se film online så det är bara att streama när du har en kväll över. Ta din tid. För trots att det inte är tillräckligt många är det fortfarande en del. På sajten skriver Rättviseförmedlingen när de presenterar listan med filmer som har klarat testet:

Av de 100 bästsäljande filmerna i USA 2012 var 28 % av alla talroller kvinnor (trots att kvinnor utgör lite mer än hälften av biobesökarna). För ännu bättre filmupplevelser framöver efterlyste Rättviseförmedlingen tips på filmer som klarar Bechdel-testet med råge (dvs 1. Har två namngivna kvinnliga karaktärer 2. Som pratar med varandra 3. Om något annat än män). Här är listan. Enjoy!

Några av de filmer som klarar testet är 13, Alien, All about Eve, Alice in wonderland och den svenska filmen Bitchkram.

Skådespelare tar ton

En av de som uppmärksammat Bechdeltestet är skådespelaren George Clooney, detta tack vare Sandra Bullock. Enligt tidningen Expressen har han presenterat en idé där kvinnor ska spela rollen som tagits fram för en man. Man skriver att nyheten ska ha kommit fram under Toronto Film Festival då Sandra Bullock berättade att hon ringt till George Clooney efter att ha läst ett manus och sagt att hon hittat sin roll. Problemet var bara att den var skriven för en kille. Detta gjorde att Clooney valde att skriva om rollen, och dessutom började överväga att göra likadant på flera filmer. Om du är skeptisk till att testett behövs? Då rekommenderar vi dig att läsa den här artikeln från Dagens Nyheter där de tydligt förklarar varför det behövs.