Årets kvinna och jämställdheten

I dag skriver vi, makabert nog, om döden. Men det är viktigt att prata om, för det är lika oundvikligt som att träden fäller sina löv om hösten. I dag frågar vi oss om döden är jämlik, när det kommer till män och kvinnor.

 

Female doctor sitting at desk in office talking on phone.

I dag i Expressen kan vi läsa om hur Agnes Wold, professorn som också är Årets kvinna 2016, säger att det är hjärndött att tro och hävda att Sverige är jämställt, samt att hon verkligen undrar hur den bilden kan spridas. Det är fortfarande dubbelt så svårt att bli professor om man råkar vara född till kvinna. Hon säger vidare att det är svårt generellt att vara kvinna i vårt patriarkala samhälle, för man ska tänka som en man, uppföra sig som en dam, se ut som en flicka och arbeta som en häst. ”Årets kvinna” tidigare år var som följer:

2008: Elisabeth Massi Fritz, advokat och målsägarbiträde

2009: Maud Olofsson, före detta partiledare Centerpartiet

2010: Maria Wetterstrand, före detta språkrör Miljöpartiet

2011: Kronprinsessan Victoria

2012: Camilla Läckberg, författare

2013: Pia Sundhage, förbundskapten

2014: Charlotte Kalla, skidåkare

2015: Sara Danius, ständig sekreterare

Kvinnor får sämre vård än män

Men nu till en allvarlig fråga, är män och kvinnor egentligen jämställd i döden? På begravningsbyråer, som http://www.stentorget.se/OrderNew.asp är det inte tu tal om saken, men i världen i övrigt? Inte enligt en artikel vi hittar i Aftonbladet, där kan vi nämligen läsa om hur vården kan betraktas som ojämställd på sina håll, på ett sätt som leder till att kvinnor löper större risk att dö i akut hjärtinfarkt på sjukhus än vad män är.

Kvinnor får generellt sett också billigare vård, hamnar på sämre avdelningar, får gammaldags medicineringar och hankar efter. Men tydligen är detta en debatt som pågått länge, och ändå pågår orättvisorna. Enligt statistik får en ung hjärtsjukkvinna vård för 190 000 kronor, en ung hjärtsjuk man får respektive 510 000 kronor. Dessutom löper kvinnor över 45 högre risk att dö av akut hjärtinfarkt än vad män får.

Var det bättre förr? I en artikel vi hittar i Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur forntida jägarsamhällen visar sig ha varit mycket mer jämställda än vad fördomar säger om tiden idag. Studier visar att män och kvinnor tenderade att ha lika mycket inflytande över gruppen de levde med.