Alla ska ha rätt att gifta sig

Kärleken är fri och alla par ska ha rätt till att gifta sig om man vill. Sverige är ett föregångsland när det gäller äktenskap mellan homosexuella och vi hoppas nu att resten av världen följer samma exempel.

Vi har tidigare skrivit om jämställdhet vid skilsmässa, men nu är ämnet alla människors rättigheter kring att få ingå i äktenskap bland annat. Jämställdhet handlar inte bara om kvinnor och män, utan om människor och människor. Faktum är att de allra flesta länder inte tillåter samkönade äktenskap, något som egentligen är ofattbart i den moderna tid vi lever i. Idag är det omkring 20 länder i världen som tillåter homosexuella att gifta sig med varandra och Sverige är ett av dem. Varje år firas Stockholm Pride i slutet av sommaren och så även i år. Där uppmärksammas rättigheter för HBTQ-personer och kärlek mellan samkönade hyllas, men också rätten till att välja själv. Kärleken ska vara fri för alla.

Stockholm Pride år 2016

Årets firande av Pride förväntas bli större än någonsin. Pride har egentligen kommit att firas sedan 1977 i Stockholm, men kom att kallas för Stockholm Pride Festivalen först år 1998. I dag består festivalen av en stor karneval, artistuppträdanden, fester och firanden med ett tydligt politiskt budskap: att jämställa homo- och heterosexuella. Årets officiella Pride-låt förhandsspelades förra veckan på TV4 Nyhetsmorgon och släpps den första juli. Låten är skriven av författaren Camilla Läckberg och framförs av sångerskan Evelina Olsén och heter ”Kärleken är vi”. Låten är en hyllning till sångerskans fru Sofie men är samtidigt en hyllning till kärleken i stort. Camilla Läckberg citeras i Expressen:

”Min utmaning var att hitta ord som beskrev Evelinas och Sofies kärlekshistoria och varför den borde få vara självklar. ”Kärleken är vi” är Evelinas berättelse, men den är samtidigt många andras berättelse, och det är det som gör den så fantastisk.”